Chiliflager

I vores udestue er der et glimrende klima til chiliplanter. Forrige år gik vi lidt for meget amok og plantede 13 forskellige. Vi druknede i chilier – selv nogle af verdens stærkeste – Carolina Rieper og Scorpion – havde vi. Jeg ved ikke hvorfor, for de er ganske ubrugelige, medmindre man da vil ødelægge sin mad.

Siden er vi nøjedes med nogle Apache, Jalapenos, Hot Carrot og Citronchili. De er mere medgørlige og kan give noget godt til maden, uden at ødelægge det hele, hvis de bliver brugt med omtanke.

Friske chilier er glimrende at bruge, men når man ikke kan nå at følge med høsten, må man tage forskellige konserveringsmetoder i brug, så som syltning og tørring. Jeg har også prøvet at fryse nogle ned, men de bliver væk i bunden af fryseren.

Jeg har haft stor succes med at tørre chilierne og lave chiliflager. Her tager jeg stilken af og skærer chilierne igennem på langs, men fjerner ikke kernerne. De skal tørres med.

Så lægger jeg dem i et ildfast fad eller lignende og sætter dem i ovnen ved 80 grader varmluft, indtil de er helt tørre og kan knuses og puttes på glas.

Pas på med de stærkeste, for chilierne udskiller capsaicin (som findes i peberspray) når de tørrer, og da jeg tørrede Carolina Rieper forrige år, blev jeg hudløs i næsen, og det sved i flere dage. Hele køkkenet var fyldt med chilidampe.

Det går mere stille for sig med de tre typer, som jeg er gået over til nu, og så får man chiliflager i flere farver. Jeg har tørret Apache, Hot Carrot og Citronchili. Jeg har syltet jalapenoerne.

 

Skriv et svar