Müslibrød

En bager ret tæt på min arbejdsplads laver et aldeles dejligt müslibrød med både frugt og nødder i. Jeg har lavet nogle forsøg på at kopiere det, og denne gang er jeg lige ved at tro, at jeg har ramt noget rigtigt.

Ingredienser:

350 g hvedemel – man kan erstatte 100 g med speltmel, hvis man vil

20 g blå birkes

20 g rosiner

30 g tørrede tranebær

30 g hasselnødder

40 g hørfrø

3/4 dl. kogende vand (til at udbløde hørfrøene i)

1½ tsk salt

en klump gær på størrelse med to grønærter

3 dl vand ved stuetemperatur

1 spsk sirup eller honning

Hæld det kogende vand over hørfrøene. Rør rundt og lad det køle af. Når hørfrøene er kølet af, blandes de med de øvrige frø, bær og nødder. Man kan skære nødderne lidt i stykker, men det er ikke nødvendigt.

Mål vandet af og rør gæren ud her sammen med sirup eller honning. Bland vandet med alle kernerne og bland det til sidst i melet. Rør det sammen til en klistret masse. Den er ret løs i det, men det skal den være.

Læg film over skålen og lad dejen hæve på køkkenbordet i 7 – 8 timer – eller natten over.

Jeg plejer at bage i støbejern, men denne gang kom jeg i tanke om en gammel Rømertopf, jeg havde stående og aldrig brugt.

Den sættes i ovnen, som tændes på 240 grader. Mens Rømertopfen varmer op sammen med ovnen – den skal stå i ovnen i en halv times tid, folder man dejen et par gange (ælt endelig ikke dejen) og lægger den i en skål, der er olieret indeni, så dejen let kan glide ud igen. Når den halve time er gået, tages Rømertopfen ud af ovnen, låget tages af, og dejen “svuppes” over i, hvorefter låget lægges på igen, og den sættes i ovnen i 30 minutter.

Så tager man låget af, dæmper varmen til 225 grader og bager i ca. 10 minutter mere, indtil brødet er fint og gyldent.

Brødet tages ud og køles af på en rist.

Hvis jeg selv skal sige det, har jeg ramt ret tæt på originalen. Og kollegerne har godkendt det.