Pommes Anna

Kartofler kan varieres i det uendelige, og denne gang blev det til Pommes Anna – tynde kartoffelskiver bagt i lag med smør. Jeg brugte en sandkageform, for så kunne jeg skære pæne stykker ud til slut, når de skulle bages 2. gang.

Ingredienser:

Ca. 1 kg kartofler

50 – 100 g klaret smør (se nedenfor)

salt, peber og tørret timian

Jeg startede med at klare smørret – dvs. smelte det og kun bruge det smør, der samler sig i overfladen. Grumset, der ligger på bunden skal man ikke bruge her.

Kartoflerne blev skåret i tynde skiver – man kan bruge et mandolinjern, en foodprocessor eller såmænd en kniv. Det er op til ens eget temperament (og den tid, man har til rådighed)

En sandkageform pensles med smeltet smør, og der lægges et par lag skivede kartofler, som pensles med smeltet smør og drysses med lidt salt, peber og timian.

Læg flere kartoffelskiver ovenpå og fortsæt, indtil formen er fyldt. Pensl med smeltet smør og drys med salt, peber og timian hver gang, der er lagt to lag kartofler. Afslut med smeltet smør, salt, peber og timian.

Læg et stykke stanniol over formen og bag den i en 200 grader varm ovn i en time.

Efter en time tages formen ud og der lægges pres på. Jeg har heldigvis to ens sandkageforme, så jeg satte den tomme form oveni og lagde nogle konservesdåser eller andet tungt i den, for at lægge pres på kartoflerne. Når det er kølet lidt af, flytter man formene ind i køleskabet, hvor det gerne må stå i 3 – 4 timer – stadig under pres.

Når man skal servere, vender man kartoflerne ud af formen, skærer dem ud i passende størrelser, som man sætter i ovnen ved 220 grader i ca. min, indtil de er pænt gyldne og lidt sprøde på overfladen.

 

 

Skriv et svar