Kåldolmere

Også kaldet hvidkålsrouletter. Jeg kan ikke huske at have fået det i mange mange år. Min mor lavede det af og til, men jeg tror kun, jeg har gjort det en enkelt gang for måske 30 år siden eller deromkring. Men det smager stadig godt. Og der er altså noget med hvidkål og svinekød sammen, som virker.

Ingredienser:

7 – 8 hele blade fra et hvidkålshoved

500 g hakket svinekød

1 æg

1 dl mælk

2 spsk rasp

1 revet løg

salt og peber

Lidt smør til stegning

Sovs:

10 g smør

1 spsk mel

½ dl mælk

kogevand fra hvidkål

salt og peber

Start med at nedsænke det hele hvidkålshoved i kogende vand i ca. 10 min., indtil man kan pille bladene af enkeltvis. Bliv ved, indtil der er 7 – 8 blade. Tag resten af kålhovedet op og gem det til en anden gang. Kog de løse blade i yderligere 10 min., indtil de er bløde og bøjelige. Gem kogevandet. Rør ingredienserne til farsen sammen.

Tag et hvidkålsblad og læg det fladt ud og læg en skefuld fars på. Rul bladet sammen om farsen – husk at folde enderne ind. Bind en snor om “pakken”. Fortsæt, indtil al farsen er brugt.

Bring nu det gemte kogevand i kog, og læg forsigtigt “pakkerne” ned i gryden. Lad det stå og simre ganske svagt i 10 minutter.

Tag “pakkerne” op og gem stadig vandet. Det skal bruges til sovs.

Varm en pande op og smelt smørret. Når det er varmt, fjernes snoren fra “pakkerne” og de lægges på panden og steger blidt , indtil de har fået lidt farve.

Imens laves sovsen som en opbagning af smør, mel, mælk og kogevand. Jeg ved, at der ofte serveres brun sovs til, men min mor serverede altid hvid sovs, så det synes jeg ligesom hører til sammen med små kartofler.

 

 

 

Skriv et svar