Da vi skulle finde på en dessert til nytårsaften, kom vi til at tænke på, at jeg aldrig har prøvet at lave Baked Alaska, så det var jo oplagt.
Ingredienser:
1 lagkagebund (½ portion)
Vanilleis:
6 æggeblommer
150 g flormelis
1 stang vanille
2½ dl piskefløde
2½ dl sødmælk
Marengs:
150 g pasteuriserede æggehvider
175 g flormelis
Jeg startede med at bage den lille lagkagebund.
Ved et tilfælde passede den i størrelsen med den skål, jeg havde tænk mig at fryse isen i.
For en gangs skyld ville jeg prøve at lave isen med en creme anglaise, hvilket jeg ikke fortrød.
Vanillestangen flækkes og lægges i en gryde med mælk og fløde. Gryden varmes op, men skal ikke koge. I mellemtiden piskes æggeblommer og flormelis til en tyk æggesnaps. Vanillestangen skal tages op. Indholdet af gryden hældes i æggesnapsen mens man pisker, og så hældes det hele tilbage i gryden og varmes forsigtigt op, indtil det begynder at tykne.
Så køles det ned, og når det er helt koldt, hældes det i ismaskinen. Når isen er klar, skal den samles med bunden.
Skålen, som isen skal fryses i, fores med plastikfilm, og isen kommes i.
Lagkagebunden lægges oven på isen og trykkes godt fast. Jeg havde stænket den med lidt portvin, men det var der ingen, der kunne smage, så det kan man lade være med. I fryseren med skålen.
Når desserten skal serveres, piskes æggehvider og flormelis, indtil det er en god kraftig marengsmasse. Isen vendes ud af formen og marengsmassen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes på isen. (Nogen er bedre til det end andre)
Med en gasbrænder, brænder man så marengsmassen, så den bliver gylden. Pas på – det går stærkt og var lige ved at gå galt for mig.
Men altså – det var en god dessert.