Surkål

Eller sauerkraut – om man vil. Uanset, hvad man kalder det, er det lavet af kål, salt og tålmodighed. Det skal fermentere 1 – 2 uger, før man kan bruge det, men så kan det også gemmes og holde sig i meget lang tid. Jeg har kun lavet en lille portion, for det var første forsøg, men opskriften kan jo ganges op, hvis man vil lave mere.

Ingredienser:

1 kg hvidkål

25 g salt = 2,5% af hvidkålens vægt

Hvidkålen snittes fint.

Find en skål, der er stor nok til at man kan arbejde med begge hænder i den, og kom kålen i.

Hæld saltet over og kram det godt ind i kålen. Der skal krammes i ca. 5 minutter. Lad kålen stå og trække i 15 minutter og kram så igen kålen i 10 minutter. Nu er det meste af vandet trykket ud af kålen og den er blevet blød.

Kom kålen op i et glas, tryk det godt sammen og hæld væden over.

Sæt en lille skål eller andet øverst i glasset, så kålen er tynget ned under væsken.

Jeg lagde lidt plastikfilm over for at holde støvet væk, men væsken skal kunne komme ud af glasset, når den udvider sig, efterhånden som kålen fermenterer. Stil glasset i en skål eller en tallerken ved stuetemperatur i 10 dage. Så bør kålen være færdigfermenteret og kan sættes i køleskabet, hvor den kan holde sig i flere måneder.

Skriv et svar