Vanillekranse

Der skal være vanillekranse til jul, og jeg har brugt den samme opskrift  de sidste mange år. De er så gode, at de, selv om jeg bager dobbelt portion, sommetider har været spist inden jul, så jeg må bage en ny portion.

Ingredienser til ca. 150 stk:

 350 g smør/margarine

350 g hvedemel

120 g kartoffelmel

250 g sukker

130 g finthakkede mandler

Korn af en stang vanille

1 æg

Jeg har en gang for snart mange år siden fået dette lille hæfte af min mor.

Jeg har passet godt på det, for her er mange gode småkageopskrifter i. Det er her, jeg har hentet denne opskrift.

Jeg kører mandlerne gennem en kværn, så de næsten bliver til mel. Hvis ikke de er finthakkede nok, kan de nemlig godt give problemer, når dejen skal køres gennem kødhakkeren.

Man smuldrer smør/magarine i mel og kartoffelmel, og sukker, hakkede mandler og vanillekorn blandes i.

Så hælder man ægget i og får dejen til at hænge sammen. Man er nødt til at skulle have fingrene i det.

Når dejen er fin og jævn, skal den ligge i køleskabet i et par timer. Jeg lægger film om, for at den ikke skal tørre ud.

Nå der er gået et par timer, kører jeg den igennem min kødhakkemaskine, hvor jeg sætter en “småkageforsats” på.

De lange pølser formes til kranse i den størrelse, man nu synes er passende og sættes på en bageplade med bagepapir.

Så bages de i en 200 grader varm ovn i ca. 10 min. alt efter ovnen. Det kan variere fra 7 – 14 minutter, så hold øje.

Når de er færdige, lægges de på et stykke bagepapir for at køle lidt af, inden de lægges i kagedåsen

Husk – de skal være helt kolde, inden låget lægges på. Ellers bliver de bløde.

Skriv et svar